3046840_520_292

Var tidigare i veckan med i P4 Jönköping för att prata om boken. LYSSNA HÄR. Nedan följer lite av vad som sades i samtalet.

”Mellan 1933 och 1945 stal nazisterna miljontals antikviteter och konstverk. På direkt order från Hitler sändes specialtränade trupper ut över Europa för att plundra. De allra främsta verken skulle visas på Hitlers planerade Führermuseum och det här har Anders Rydell skrivit en bok om.

– Jag kom på idén runt 2009 då jag precis blivit chefredaktör för tidningen Konstnären som bevakar konstvärlden. När jag satte mig in i det nyhetsflödet upptäckte jag att det då och då dök upp konstverk som härrörde från nazisternas plundring och jag började se ett mönster. Det känns som en del av kriget som inte känns avslutat, berättar Anders Rydell.

Journalisten och författaren från Jönköping har tidigare skrivit en reportagebok, Piraterna om fildelning och är nu aktuell med boken Plundrarna. Han föreläste om boken på Högskolan i Jönköping förra veckan.

– Intresset är stort och det är av en bred grupp. På föreläsningen i Jönköping kom båda äldre och yngre för att lyssna. Det är många spännande ingredienser – konststöld, nazister och ouppklarade brott.

I sin nya bok berättar han om nazisternas fanatiska besatthet av konst, men också om dagens bittra juridiska och moraliska kamp om den försvunna konsten. För även om mycket av konsten återfanns efter kriget försvann över hundra tusen verk.
– Mycket kommer att fortsätta vara försvunnet, man kan säga att ryssarna fortfarande inte vill lämna tillbaka det. Vladimir Putin sa tidigare i år att man inte vill öppna Pandoras ask, att om man börjar lämna tillbaka vet man inte var det ska sluta, säger Anders Rydell.”