Gästade idag P3 Nyheter. Nedan kan man läsa ett utdrag ur intervjun. Lyssna HÄR.

”De kända verken hittades hemma hos sonen till en känd konsthandlare i München och har värderats till cirka 9 miljarder svenska kronor. Tavlorna som målats av bland andra Picasso, Chagall och Matisse har sedan andra världskriget varit anmälda försvunna. ”Naziskatten” som fyndet kallats i utländska medier består av tavlor som stals från judiska konsthandlare under kriget och upptäckten beskrivs som en av de största sedan krigets slut.

Journalisten Anders Rydell som snart släpper en bok om nazisternas konstplundring under andra världskriget medverkar idag i P3 Nyheter med Kazmierska för att kommentera fyndet.

– Nazisterna använde konsthandlare för att sälja den konst de inte själva ville ha. Och de verk som nu hittats är konst som nazisterna beslagtog från museer under kriget och dessutom tavlor som köpts till underpris av judar under kriget.

Anders menar att nazisterna ville rensa ut den konst som ansågs vara fel och som inte passade in i det tyska riket men också att kända nazister använde konsten för att själva skaffa intressanta verk.

– Kända nazister som Göring använde en del av konsten som beslagtagits för att byta till sig verk som de då ansåg var finare. Och trots att det hittats uppåt 1500 verk säger Anders Rydell att många verk återstår att hittas.

– Det finns otroligt många verk som fortfarande saknas. Brott som konststöld har ju av förklarliga skäl inte varit lika uppmärksammade som andra efter kriget och därför har det tagit många år att hitta konsten som stals under kriget.

Vad som nu ska hända med den 80-årige mannen som haft konstverken i sin lägenhet är inte klart men ett eventuellt åtal kan vara aktuellt.”