Bild

Den 14 februari har filmen The Monuments Men svensk biopremiär. Historien om The Monuments Men berättas också i Anders Rydells kritikerhyllade bok Plundrarna. Hur nazisterna stal Europas konstskatter .

The Monuments Men handlar om den specialgrupp av allierade soldater som sändes till fronten under andra världskriget för att rädda Europas konstskatter. Gruppen kallades The Monuments Men och bestod av konsthistoriker, arkitekter och museiintendenter. 

– Historien om The Monuments Men är spektakulär. De räddade framför allt kulturskatter undan sina egna bombglada allierade generaler, men också enorma mängder konst från att hamna i Stalins händer i krigets slutskede. Den konsten hade annars troligen fortfarande befunnit sig i Ryssland idag, säger Anders Rydell.

Det var trupper från The Monuments Men-gruppen som våren 1945 återfann Adolf Hitlers omfattande konstsamling i saltgruvan Altaussee i Österrike. Filmen är baserad på verkliga händelser och regisseras av George Clooney som också själv spelar huvudrollen. I filmen syns också Matt Damon, Cate Blanchett, John Goodman, Bill Murray mfl.

 – Den verkliga hjälten i min mening var dock inte en av The Monuments Men-soldaterna utan Rose Valland som spelas av Cate Blanchett i filmen. En fransk motståndskvinna som lyckades infiltrera nazisternas plundringsorganisation och på så sätt räddade nästan all konst som stals från franska judar.

Anders Rydell menar att The Monuments Men var unika och att liknande insatser saknas till stor del i dagens konflikter.

– Om USA hade haft liknande ”konsttrupper” när de gick in i Irak 2003 hade man kunnat förhindra plundringen av Iraks nationalmuseum.